Örnsköldsviks arbete med Grön IT

Det här har Örnsköldsviks kommun gjort

-Vi kräver redan i upphandlingen att IT-produkter ska vara miljöanpassade, berättar Sture Andersson, IT chef på Örnsköldsviks kommun. Bland annat använder vi bara de processorer som har lägst strömförbrukning.

Resultatet har inte låtit vänta på sig. Bara genom att ersätta 3000 PC med strömsnålare varianter och därmed få lägre energiförbrukning sparar kommunen 500 000 SEK per år.

Överskottsvärmen går till skola

De har också minskat antalet servrar med 35 stycken, vilket i sig sänker energiförbrukningen men gör också att mindre kylning behövs. Och när en ny serverhall skulle byggas var det IT-avdelningen som tänkte steget längre.

- Redan när vi planerade den nya hallen såg vi att vi kan köra in överskottsvärmen i vårt befintliga värmesystem och därmed värma upp andra lokaler, förklarar Sture Andersson.

Resultatet: överskottsvärmen från serverhallen bidrar till att värma upp en skola, kommunen sparar 100 000 kr per år och miljöpåverkan minskar.

Utskrifter är ett annat område där det finns stor besparingspotential med relativt enkla medel.

-Vi har genomfört ett stort projekt där vi bytt till multifunktionsskrivare och central faxhantering. Redan när vi gick över till dubbelsidiga utskrifter gick antalet A4 ark ned med tre miljoner per år så det finns mycket att spara.

Släckta lampor och datorer

Ett annat exempel där IT-avdelningens miljöarbete påverkar hela organisationen är automatisk tändning och släckning av lyset i lokalerna.

-Vi har rörelsedetektorer som släcker lamporna, det finns ingen som helst nytta med att ha lyset tänt när ingen är på plats, konstaterar Sture Andersson.

För att ytterligare spara energi stängs också alla datorer av klockan kvart över sex på kvällen om inte användaren aktivt svarar på ett meddelande som sänds ut några minuter innan.
Sture Andersson, Örnsköldsviks kommun, i samspråk med Colm Mc Colgan, vd för ERNACT och Charlie Wallin, Kommunförbundet efter en presentation av Örnsköldsviks arbete med Grön IT på konferens i Spanien, maj 2011.

En del i vårt arbete inom Klimatprojektet CO2Free.