Västernorrland först i landet - eller?

Lite nervöst var det i januari i år! Energikontoret Västernorrland hade hösten 2016 fått den sökta finansieringen från Energimyndigheten och Länsstyrelsen för att producera en solkarta för Västernorrland. De upphandlade konsulterna, tillsammans med oss, jobbade för fullt med att få in all data som skulle bearbetas och vi började tycka att allt fungerade som det skulle...

Då plötsligt läste jag en artikel om att Stockholm hade en solkarta på gång för hela Stockholms län. Jag höll på att sätta kaffet i vrångstrupen. Jag som hade basunerat ut till alla kommuner i Västernorrland att vi skulle vara det första länet i Sverige med en heltäckande solkarta! En solkarta där vi alla skulle kunna gå in på kartan peka på våra hus och vips skulle vi veta hur mycket sol-el vi kunde producera på våra tak och väggar. Visst, jag visste att Stockholms Energikontor hade varit väldigt nyfikna på vad vi höll på med och hur långt vi kommit - men de hade aldrig talat om att de också var delaktiga i en solkarta... Så jag ringde upp och gratulerade dem till att vara bäst. Efter en stund kom det lite försiktigt fram att alla Stockholmskommuner inte var med, för de hade inte haft finansieringen klar och det blev de som gratulerade oss till att bli först.

Nu är det strax vår, och vi kommer snart att publicera solkartan på kommunernas hemsidor med stor hjälp av Petronella Enström, Sundsvalls kommun. Vi blir alltså det första länet! Vi är det bästa Energikontoret! Och vi producerar solkartan utan kostnad för kommunerna! Solklart!

Håkan Grundel, verksamhetsledare, Energikontoret Västernorrland